Navigacija:  Iskanje resnice > Veliki nauk življenja > Viri >

Sadhu Sundar Singh

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Sadhu Sundar Singh (3. september 1889, Patiala država, Indija) je indijska krščanski misijonar. Njegova smrt je skrivnostna. Verjetno je umrl ob vznožju Himalaje leta 1929.

 

Sundar Singh se je rodil v družini Sikh-ov v vasi Rampur Kataania, Ludhiana Punjab (država), v severni Indiji. Sikhizem je vera, ustanovljena okoli 1500 po Kr., ki uči verovati v enega Boga in zavrača indijski kastni sistem. Postala je ena izmed uveljavljenih religij na območju, kjer sta vladala hinduizem in islam. Sundar-jeva mati je želela, da bi fant odraščal ob nogah sadhu-ja, asketskega svetega človeka, ki je živel v džungli, nekaj kilometrov stran. Ob enem ga je pošiljala tudi v Ewing Christian High School, Ludhiana, da se nauči angleško.

Smrt Sundar-jeve mame, ko mu je bilo štirinajst let, ga je zanesla v nasilje in obup. Stresal je jezo na krščanske misijonarje in zasmehoval njihovo vero. V znak kljubovanja njihovi veri, je kupil Sveto pismo in ga ob prisotnosti prijateljev zažgal stran po stran.

 

Spreobrnitev v krščanstvo

 

Pri svojih šestnajstih letih je bil Sundar vnet iskalec smisla življenja. Ni bil zadovoljen s svojo religilo, prav tako pa tudi ni dobil zadovoljivih odgovorov v krščanstvu in hinduizmu, zato je menil, da  je vse skupaj brez veze in je sklenil, da se bo ubil tako, da se bo zvečer vrgel pred vlak na želežniške tire. Še isto noč je imel vizijo Jezusa, ki je odprl Sundar-ju duha resnice. Sundar se je odločil slediti Kristusovemu nauku in to najavil svojemu očetu Sher Singh-u, kar je povzročilo, da se mu je ta odpovedal, njegov brat Rajender Singh pa ga poskušal zastrupiti. Sundar-ju je življenje rešila bližnja krščanska skupnost.

Na svoj šestnajsti rojstni dan, je bil javno krščen kot kristjan v župnijski cerkvi v Simla ob vznožju Himalaje. Do tedaj pa je prebival v "Christian Leprosy Home" v kraju Sabathu, kjer je pomagal negovati gobave bolnike.

 

Več preberite na Wikepidiji stran Sadhu Sundar Singh.

 

Sklepna beseda k besedilu Videnja iz onostranstva

 

Ker se vedno znova pojavlja vprašanje, ali ni bilo več slišati o Sadhu Sundar  Singhu in kakšen je bil konec njegove zemeljske poti, bi želel na kratko sporočiti, kaj je o tem poročal rev. Andrews v svoji zadnji knjigi o njem.

 

Pozimi 1927/28 je Sundar Singh veliko trpel, krvavel je iz želodca in pljuč, tudi oči so ga močno bolele. Na eno oko je bil skoraj slep, tako da je njegove prijatelje zelo skrbelo zanj in so ga na vsak način hoteli odvrniti od njegove namere, da bi se spomladi odpravil na zelo nevarno potovanje v Tibet.

 

Sam pa je bil v sebi prepričan o tem, da je ta načrt po Božji volji in se ni dal odvrniti od njega. Tako je aprila leta 1928 zapustil svojo domovino in prijatelje z obljubo, da jih bo neprestano obveščal o svojem počutju.

 

Prvi del poti je prepotoval z železnico. Iz končne postaje je še poslal razglednico, da je srečno prispel in se bo zdaj priključil karavani preko prelaza Khyber. To je bil zadnji znak življenja, ki so ga prejeli njegovi prijatelji.

 

Ko je potem minilo več tednov, celo mesecev brez kakršnega koli sporočila, jih  je pričelo močno skrbeti, kaj se je zgodilo z Sadhujem, in odločili so se, da  ga bodo poiskali.

 

Trije moški so se odpravili na pot. Odpotovali so v tisto negostoljubno področje in ob veliki nevarnosti za lastno življenje iskali Sadhuja ter poizvedovali za njim. Vendar za njim niso našli nobene sledi in nihče jim ni mogel povedati,  kakšna je bila njegova usoda: ali je padel v katero izmed grozljivih sotesk ali pa je med tistimi, ki so med potjo umrli za posledicami kakšne kužne bolezni in so jih potem bodisi sežgali ali vrgli v reko.

 

Vendar mnogi izmed njegovih prijateljev menijo, da je Učenik vzel svojega posvečena Božjega služabnika, kot je nekoč Henoha. Spet drugi verjamejo, da se  skriva nekje na tistem samotnem področju, da bi bil sam z Bogom, in se bo kasneje vrnil v javnost. Konec širom po svetu priljubljenega Sadhu Sundar Singha tako zaenkrat ostaja skrivnost. A mi vemo, da je na varnem v Božjih rokah, ne glede na to, ali še živi tukaj ali v tistem svetu svetlobe, ki ga je lahko tolikokrat gledal.

 

Sestavil Andre Rademacher