Navigacija:  Iskanje resnice > Veliki nauk življenja > Viri >

Vassula Ryden

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Kdo je Vassula Ryden

 

Vassula Ryden je Grkinja, rojena v Egiptu, in je pripadnica Grške pravoslavne Cerkve. Je mati dveh sinov, poročena s Švedom, največji del svojega življenja pa je preživela v deželah Tretjega sveta. Ni prakticirala vere, temveč je živela posvetno življenje kot slikarka, in igrala tenis na nivoju državnih tekmovanj.

Leta 1985, ko je živela v Bangladešu, je Vassula doživela prvo videnje svojega angela varuha Danijela, in kasneje, po očiščenju in duhovni rasti, jo je Bog poklical naj Mu služi tako, da prenaša Njegove Božje besede ljudem po vsem svetu.Te navdihe sprejema Vassula v obliki lokucij in notranjih videnj. Ko jo je njen angel varuh Danijel pripravil za to poslanstvo, je Vassula od leta 1986 poklicana, da zapisuje sporočila Pravega življenja v Bogu, ki jih ji dajejo Bog Oče, Jezus Kristus, Sveti Duh, Božja Mati, nadangeli in svetniki. Vassula zapisuje sporočila, ki jih prejema, v veličastnem rokopisu, precej drugačnem od njenega lastnega. Najprej sliši notranji glas, in potem, ko sporočilo zapisuje, se njen rokopis spremeni.Od leta 1988 je bila Vassula povabljena v več kot 60 držav in je imela več kot 900 predstavitev oziroma pričevanj. Vassula za svoj trud ne sprejema nikakršnih denarnih prispevkov ali osebnih materialnih ugodnosti. Gospod ji je rekel: „Zastonj si prejela, zato zastonj tudi dajaj!“ (20. avgust 1987.).

Krščanske Cerkve so vedno priznavale obstoj osebnih razodetij, po katerih Bog govori neposredno dušam, ki so obdarjene s posebno karizmo (darom). Taka vrsta razodetij se nadaljuje v pisanjih do današnjega časa. Med njimi je tudi Resnično življenje v Bogu Vassule Ryden, katerih objavljanje se je pričelo leta 1990.

Bog je prosil Vassulo naj ta preroška sporočila imenuje „RESNIČNO ŽIVLJENJE V BOGU“; „Ona so moj dar vsem vam; dala vam bodo spoznati Moje Srce in kako stojim ob vas vedno in povsod“; (10. september 1992).

 

Besedilo sestavljajo nekako tri teme:

•        Osebna sporočila zapisovalki Vassuli

•        Prikaz današnjega stanja v družbi

•        Preroški del. Ta del je posvetnemu človeku težko razumeti saj so besedila zavita v prispodobe, podobno kot v Razodetju. Poleg tega se veliko teksta nanaša na duhovne zadeve in ne materialne, kar je posvetnemu človeku ponovno tuje.

 

Za lažje razumevanje besedil:

•        Beseda Cerkev v besedilih ni mišljena kot inštitucija ampak, kot skupnost duš - ljudi.

•        Teksti v (* ) so komentarji Vassule, ki na trenutke pojasnujejo besedilo.

•        Ko Jezus govori o trgovcih, mislim, da ne govori o poklicnih trgovcih, temveč o ljudeh - oblastnikih, brez kompromisnih kapitalistih..., ki na račun povečevanja bogastva in uživaštva trgujejo z Božjim naukom. Ljudem "prodajajo" posvetno življenje z poveličevanjem človeškega telesa, prekomernega uživaštva... za suho zlato. S tem jih preprečujejo, da Boga ne potrebujejo.

 

Jezus: "Mnogi bodo brali moje sporočilo tudi po tvoji smrti in doseglo bo vse konce zemlje, da bi povečalo ljubezen, vero in upanje." (RžvB3 95)

Zgornjega stavka ne razumem, ker drugje pravi:

Jezus: "Kar sem rekel, se bo kmalu uresničilo. To, kar govorim (vnovičen prihod), bom izpolnil v času tvojega življenja." (RžvB2 197) Kolikor razumem, je vnovičen prihod povezan s poslednjo sodbo, ali pač ne ???

 

"Duša, moja vladavina se bo začela v tvojih dneh." (RžvB7 76)  drugje pa Jezus pove: "...in še po tvoji smrti bo tvoje telo prerokovalo..." RŽvB7 79). Kaj to pomeni ?

 

Nadangel Mihael: ??? "... Glej, čez tri leta bo najsvetejša daritev (* Navzočnost Jezusa v svetem Rešnjem Telesu) poteptana. Zaradi tega strašnega bogoskrunstva bo tretjina človeštva morala umreti. Gospod je prisgel pri svoji svetosti, da se bo to zgodilo..." (RžvB8 207)

 

O pristnosti njenega pisanja še vedno potekajo razprave. Na net-u lahko zaslediš naslednje besedilo:

 

Besedilo je objavljeno v Sporočilih slovenskih škofij št. 5/2011 na str. 89.

 

V preteklih letih so se tudi v Sloveniji brez uradnega dovoljenja katerega od slovenskih ordinarijev pojavili spisi Vassule Ryden, domnevne vidkinje grške narodnosti, ki živi v Švici. Ob tem vnovič objavljamo stališče Kongregacije za nauk vere, ki ga je SŠK prejela leta 2005 in na tej osnovi sprejela odločitev, da slovenski škofje nauka in pisanja Vassule Ryden ne podpiramo (prim. SSŠ 12/2005, str. 169). Gre namreč za domnevno zasebno razodetje, ki ni v popolnem skladju z naukom katoliške Cerkve.

 

Dne 26. avgusta 2005 je SŠK na Kongregacijo za nauk vere naslovila prošnjo za pojasnilo glede sporočil Vassule Ryden. Odgovor z dne 23. septembra 2005 je podpisal prefekt omenjene Kongregacije kardinal William J. Levada. V njem je zapisano, da se je glede nauka Vassule Ryden potrebno držati pojasnila (notifikacije) Kongregacije za nauk vere, ki je bilo objavljeno 6. oktobra 1995. Nekatere stvari, ki jih uči, niso sprejemljive za katoliško Cerkev. V njenih nazorih na začetku učenja obstajajo napake, sporočila pa sodijo med zasebna razodetja oziroma jih je mogoče pojmovati kot osebno razodetje. Imenovana je pravoslavne veroizpovedi, zakramente pa prejema v katoliški Cerkvi, kar sproža pomisleke in nered na področju ekumenskih prizadevanj. Veljavno pojasnilo Kongregacije iz leta 1995 se končuje z besedami: »Kljub nekaterim pozitivnim vidikom je učinek dejavnosti Vassule Ryden negativen. Kongregacija zato škofe spodbuja, da vernike o tem na primeren način seznanijo in v svojih škofijah ne dovolijo širjenja njenih idej. Končno vabi vse vernike, naj njenih spisov in učenja ne sprejemajo kot nadnaravnega in naj se držijo nauka katoliške Cerkve ter s tem ohranjajo čistost vere, ki jo je Gospod zaupal Cerkvi.«

 

V knjižici Resnično življenje v Bogu, Pojasnilo Kongregacije za nauk vere (izšla leta 2010), so podporniki Vassule Ryden objavili tudi nekatere dopise Kongregacije za nauk vere, zadnji med njimi, ki naj bi pomenil pozitivno ovrednotenje nauka Vassule Ryden, nosi datum 10. julij 2004. Že primerjava med izvirnim besedilom in slovenskim prevodom omenjenega dopisa Kongregacije na ključnih mestih kaže na zavajajoča odstopanja od prvotnega pomena. Najpomembnejše dejstvo pa je, da je bil odgovor Kongregacije z negativno sodbo o spisih Vassule Ryden SŠK poslan več kot leto kasneje, 23. septembra 2005. Po tem datumu nismo prejeli nobenega drugega dopisa, ki bi to sodbo kakor koli spremenil.

 

Kot smo zapisali že v obvestilu v Sporočilih slovenskih škofij 12/2005, str. 169, škofje spodbujamo vernike, naj namesto prebiranja domnevnih razodetij raje prebirajo Božjo besedo ter globlje premišljujejo Sveto pismo, dokumente cerkvenega učiteljstva in Katekizem katoliške Cerkve.

 

Besedilo je podpisal msgr. dr. Anton Stres ljubljanski nadškof metropolit, ki ga je papež Frančišek nagnal iz te službe. Kaj je s tem Vassulinim delom presodite sami. Jezus je dejal nekako takole: ...po sadu boste prepoznali... Kakšno je danes stališče rimsko katoliške cerkve ne vem. Možno je, da razodetje ni od Boga, toda tudi za Jezusa so rekli da hudobne duhove izganja z belcebub-ovo močjo.