Navigacija:  Iskanje resnice > Veliki nauk življenja > Viri > Koran >

Koran o Jezusu

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Koran na večih mestih govori o Jezusu.  Po islamski doktrini Jezus ni Božji sin, temveč Božji poslanec, zanimivo pa se mi je zdelo, da priznava njegovo brezmadežno spočetje.

 

Mojzesu smo predali Knjigo in potem po vrsti pošiljali poslance. Jezusu, Marijinemu sinu, smo podelili jasna znamenja in ga okrepili s Svetim Duhom. In kadar vam je poslanec prinesel kaj, kar vam ni bilo všeč, ste postali ošabni; nekatere ste obtožili sleparstva, druge umorili. (Ko 2:87)

 

Tedaj so angeli rekli: "O Marija, Gospod ti pošilja radostno vest, svojo Besedo. Ime mu bo Mesija - Jezus, Marijin sin. Spoštovan bo na tem in onem svetu. Eden od tistih bo, ki so Bogu blizu. Že iz zibke bo govoril ljudem in tudi kot odrasel bo živel krepostno." "Gospod," je rekla Marija, "kako bom rodila otroka, ko pa se me noben moški ni dotaknil ?" "Glej, tako," reče Bog, "Gospod ustvari, kar hoče. Ko se za nekaj odloči, samo reče 'Bodi!' in zgodi se." (Ko 3:45-47)

 

In zaradi njihovih besed: "Ubili smo Jezusa, Mesijo, Marijinega sina in Božjega poslanca!" A niso ga ubili in niso ga križali, ampak so si le domišljali (po navedbah islamskih piscev so judje križali nekega moškega podobnega Jezusu). Tisti, katerih mnenja o Jezusu so se razhajala, so bili tudi sami v dvomih. Ničesar gotovega ni o vedeli, ampak so le ugibali. Prav zares ga niso ubili, temveč ga je Bog povzdignil k sebi. On je mogočen in moder. (Ko 4:157-158)

 

Neverniki so tisti, ki govore: "Bog je Mesija, Marijin sin!" Toda  Mesija je govoril: "O, sinovi Izraelovi, častite Boga, mojega in vašega Gospodarja! Človeku, ki ima koga za Bogu enakega, bo On prepovedal vstop v raj; prebival bo v peklu. Nihče ne bo pomagal nevernikom." Neverniki so tisti, ki govore: "Gospod je eden od trojice!" Bog je en sam! Če ne bodo nehali s takšnim govorjenjem, bo neznosno trpljenje resnično doseglo vsakogar med njimi, ki ostal nevernik. Zakaj se ne pokesajo pred Bogom in ga ne prosijo odpuščanja? On odpušča grehe in je milosten! Mesija, Marijin sin, je samo poslanec - že pred njim so poslanci prihajali in odhajali - in njegova mati je govorila resnico... (Ko 5:72-75)

 

In Gospod bo dejal: "O, Jezus, Marijin sin, spomni se mojih blagoslovov tebi in tvoji materi, ko sem te okrepil s Svetim Duhom in si učil ljudi že iz zibelke in potem kot odrasel mož; ko sem te naučil pisati in te poučil o modrosti, Postavi in Evangeliju; in ko si po moji volji iz ilovice zgnetel nekaj ptici podobnega in dahnil vanjo, potem pa je po moji volji ptica oživela; in ko si po moji volji ozdravil od rojstva slepega in gobavca; in ko si po moji volji obujal od mrtvih; in ko sem te rešil pred Izraelovimi sinovi - ko si jim predstavil jasne dokaze, pa so neverujoči med njimi zaklicali: 'To je čarovnija!'" (Ko 5:110)

 

In ko bo Gospod dejal: "O, Jezus, Marijin sin, ali si govoril ljudem: 'Sprejmite mene in mojo mater kakor dva bogova poleg Gospoda?" bo Jezus odvrnil: "Hvaljen bodi! Nimam pravice zahtevati tega, do česar nimam pravice. Če bi tako govoril bi Ti vedel za to. Ti veš, kar vem jaz, jaz pa ne vem kar veš Ti. Ti resnično poznaš vse skrivnosti.!" (Ko 5:116)