Navigacija:  Iskanje resnice > Veliki nauk življenja > Poslednji časi in sodba >

Sodni dan 1

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Koran neštetokrat govori o sodnem dnevu:

 

In bojte se dne, ko nobena duša ne bo mogla pomagati drugi, se zavzeti zanjo ali odplačati njenih grehov in ko nihče ne bo nikomur priskočil na pomoč. (Ko 2:48)

 

Napočil bo dan, ko bo vsak človek zrl pred seboj svoja dejanja - dobra in zla. Želel si bo, da bi se med njim in zlimi dejanji znašlo širno prostranstvo. Bog pa vas opozarja, bojte se ga! Milosen je do svojih služabnikov. (Ko 3:30)

 

Pravično bomo tehtali tisti dan. Komur se bo tehnica prevesila na stran dobrih del, bo dano, kar si bo želel. (Ko 7:8)

 

Ko bo vse odločeno, bo satan rekel: "Božje obljube so bilresnične, moje pa laž. Toda nikakršne moči nisem imel nad vami; samo klical sem vas, vi paste se odzvali. Zato ne grajajte mene, marveč sami sebe. Jaz vam ne morem pomagati, vi pa meni ne. Ni moja krivda, da ste me imeli za Bogu eakega." Nevernike gotovo čaka mučno trpljenje. Tisti pa, ki so verovali in opravljali dobra dela, bodo po volji njihovega Gospoda vstopili v rajske vrtove, prepredenimi z rekami. Večno bodo prebivali v njih. Pozravljal se bodo z besedo "Mir!" (Ko 14:22-23)

 

Na dan, ko bo zemlja zamenjana z drugo zemljo in tako tudi nebesa, bodo stopili pred edinega Boga, Vsemogočnega. Tisti dan boš videl grešnike v skupnih okovih, nosili bodo srajce iz katrana in ogenj jim bo ovijal obraze. Tako bo Gospod vsakogar kaznoval za njegova dela, hitro bo naredil obračun. (Ko 14:48-51)

 

Na sodni dan bodo nosili vso težo svojega bremena in še del bremena tistih, ki so jih nevede zavedli v zmoto. O strašno bo njihovo breme. (Ko 16:25)

 

Vsakemu človeku bomo privezali okoli vratu njegova dejanja, na sodni dan pa mu bomo pokazali odprto knjigo: "Beri svojo knjigo. Dovolj je že, da boš danes odgovarjal za svoja dejanja." (Ko 17:13-14)

 

Knjiga se bo odprla in videl boš grešnike, prestrašene zaradi zapisov v njej. "Gorje nam," bodo vpili, "kakšna knjiga je to ?! Ne majhnega, ne velikega greha ni izpustila, vsi so našteti !" V njej bodo vpisana vsa njihova dejanja. Tvoj Gospodar ne bo nikomur storil krivice. (Ko 18:49)

 

O, ljudje, Gospodarja se bojte! Strašen bo potres na sodni dan! Ko boste doživeli ta dan, bo vsaka dojilja pozabila na dojenca, vsaka nosečnica bo splavila svoj plod in videl boš pijane ljudi. A ne bodo pijani, le videti bodo takšni, zakaj strašna bo Božja kazen! (Ko 22:1-2)

 

O, ljudje! Bojte se svojega Gospodarja in trepetajte pred dnem, ko ne bodo mogli starši prav nič pomagati svojemu otroku, pa tudi otrok ne bo mogel prav nič pomagati svojim staršem. Resnična je Gospodova grožnja, zato naj vas nikar ne premami življenje na tem svetu in naj vam satan ne omaje vere v Gospoda. (Ko 31:33)

 

Reci: "Na sodni dan ne bo nevernikom niti malo koristilo, da bodo takrat verovali! Kazen jih bo zadela brez odloga!" (Ko 32:29)

 

Čakajo da bo zatrobil rog, samo enkrat! (edo: tudi po bes4dah razodetja bo sodni dan najavil rog - ali res) (Ko 38:15)

 

Na dan, ko se bodo neverniki znašli pred ognjem, jim bomo rekli: "V zemeljskem življenju ste uživali v vseh mogočih nasladah, danes pa boste kaznovani s sramotnim trplenjem, ker ste bili ošabni in razuzdani!" (Ko 46:20)

 

Ko pa bo zatrobil rog, ko se bodo zemlja in vzpetine dvignile in zdrobile pod udarcem, tedaj bo napočil konec sveta. Razdelilo se bo nebo - tisti dan bo nebo krhko. Angeli bodo stali na njegovih krajih, osmerica angelov pa bo držala nad seboj prestol tvojega Gospoda. Takrat boste izprašani in nobena vaša skrivnost ne bo ostala skrita. (Ko 69:13-18)

 

Ko bo pogled osteklenel od strahu, ko bo mesec potemnel, ko se bosta sonce in mesec zlila - tisti dan bo človek zavpil: "Kam naj bežim?" Nikamor! Ni rešitve! Tisti dan je prepuščen tvojemu Gospodarju, tisti dan bo človeku oznanjeno, kaj je storil in česa ni storil, pa bi moral. Človek sam bo pričal proti sebi, zaman bodo njegova opravičila. (Ko 75:7-15)

 

...tvoj Gospodar jih bo bogato nagradil - Gospdar neba in zemlje in vmesnega prostora, Usmiljeni kateremu ne bo smel nihče ugovarjati na dan, ko bodo Gabriel in drugi angeli razporejeni v vrste, ko bo govoril le tisti, ki mu bo Usmiljeni dovolil govoriti. Povedal pa bo resnico. Ta dan je neizbežen. Kdor hoče naj poišče zatočišče pri svojem Gospodarju. Svarimo vas pred bližajočim se trplenjem, pred dnevom, v katerem bo človek videl dela svojih rok, nevernik pa bo zavpil: "Ko bi jaz le ostal prah!" (Ko 78:36-40)

 

Potem pa se bo zaslišal oglušujoč glas, na dan, ko bo človek zzbežal od svojega brata, od svoje matere in svojega očeta, od svoje žene i n sinov. Takrat bo vsakdo skrbel le zase. Nekateri obrazi bodo sijali, nasmejani bodo in veseli, druge pa bo tisti dan prekril prah. Tema jih bo zakrila, to bodo neverniki, razvratniki. (Ko 80:33-42)

 

Ko bo sonce potemnelo, ko bodo zvezde popadale z neba, ko se bodo planine premaknili... (Ko 81:1-3)

 

Ko se bo razklalo nebo, ko bodo zvezde popadale, ko se bodo morja zlila, ko bodo grobovi premetani - bo vsakdo izvedel, kaj si je pripravil in kaj je zamudil. (Ko 82:1-5)