Navigacija:  Iskanje resnice > Veliki nauk življenja > Nauki za življenje >

Ljubezen do soljudi

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Jezus:...Kajti, kakor kdo daje, tako tudi prejema in nikjer ni pričakovati prevelikega dobička. Kdor gradi z majhnjim zaupanjem Vame, naj tudi žanje po svojem zaupanju. Vsakemu bom dal po njegovem zaupanju in njegovi veri, ki je zmeraj sad ljubezni do Mene in bližnjega. Zato bodite zmeraj usmiljeni in potem boste vedno našli usmiljenje tudi pri Meni. Kakršni boste do ubogih bratov in sester, takšen bom tudi Jaz do vas. Povem in svetujem vam vsem: bodite uslužni drug do drugega, prekašajte se v dobrodelnosti, resnično se ljubite med seboj tako, kakor vas ljubim Jaz.... (VJn4 7-8)

 

Jezus: "Božja volja za vse ljudi pa se povsem na kratko glasi takole: Spoznaj Boga in Ga ljubi nadvse in svojega bližnjega, se pravi sočloveka, kakor samega sebe. Bodi resnicoljuben do vsakogar in mu zvest in kar hočeš, da ti storijo drugi, to stori tudi ti sočloveku, tako bo mir in edinost med vami in Božja naklonjenost bo sijala nad vašimi glavami kot resnična življenska svetloba. (VJn6 40:8)

 

Ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva, ni nevoščljiva, ljubezen se ne oponaša, se ne napihuje, ni brezobzirna, ne išče svojega, se ne da razdražiti, ne misli hudega. Ne veseli se krivice, veseli pa se resnice. Vse opraviči, vse veruje, vse upa, vse prenese. (1 Kor 13,4-7)

 

Jezus: Ne dajte se zaslepiti svetu in ne poslušajte njegovih zavajanj; vse njegove dobrine so prazne in minljive! Če pa si v tem svetu že zbirate zaklade, si zbirajte predvsem takšne, ki jih ne napade rja in jih ne požrejo molji! To so duhovni zakladi za večno življenje in zanje se splača napeti vse sile. Komur pa so dani tudi zemeljski zakladi, naj jih uporablja kot brat Lazar, in zato bo žel nebeške zaklade. Kdor ima namreč veliko naj daje veliko, in kdor ima malo, naj daje malo! Kdor ponudi žejnemu v pravi ljubezni do bližnjega iz svojega vodnjaka požirek sveže vode, in četudi bi bil en sam, mu bo onstran povrnjeno; kdor namreč svojemu bližnjemu izkaže ljubezen, bo tudi onstran našel ljubezen. Pri tem resnično ne gre za to, koliko kdo da, ampak predvsem za to, kako kdo svojemu revnemu bratu kaj da. Če prijazen darovalec da iz ljubezni do bližnjega, potem da dvojno, in tako mu bo onstran tudi povrnjeno. Če imaš veliko, lahko tudi, kot rečeno, veliko daš. Če si to dal z veseljem in z veliko prijaznosti, si revežu dal dvojo. Če pa sam nimaš veliko, in si klub temu svojemu še revnejšemu bližnjemu z veseljem in prijaznostjo dal del malega kar imaš, si dal desetkratno in onstran ti bo tako tudi povrnjeno. Kar namreč ubogim storite v Mojem imenu, je tako, kot bi to storili Meni samemu. (VJn7 1:13-15)

 

Jezus: "Ne smej se, ko vidiš, da tvoj bližnji joče; kajti če se smeješ, mu s tem sporočaš, da ti ni mar njegove bolečine in si tudi ravnodušen do trpečega sočloveka, ki pa je navsezadnje tvoj brat. Če pa je tvoj brat veder in se veseli svoje sreče, mu privošči kratko veselje njegove majhne zemeljske sreče! Ne bodi zlovoljen, temveč se veseli z njim, in tako bo tvoje srce postalo plemenitejše, in ne slabše. Če vidiš lačnega, medtem ko si sam sit, naj se ti ne zdi, da se lačni počuti tudi tako udobno kakor ti s svojim polnim trebuhom, temveč si ga predstavjaj kot zelo lačnega in ga nasiti; v srcu boš zato občutil veliko zadovoljstvo, in to ti bo prineslo še veliko večje ugodje kakor tvoj polni trebuh; kajti polno srce človeka veliko bolj osreči kakor poln trebuh. Če s seboj nosiš torbo polno zlata in srebra in ima doma še veliko več in ti pride nasproti revež, te pozdravi in se želi s teboj pogovarjati, potem ne odvrni svojega obraza od njega in mu nikakor ne daj občutka, da si bogat, on pa reven, temveč bodi do njega prijazen in mu z velikim veseljem pomagaj iz kakršne koli stiske. Če boš tako ravnal, bo tvoje srce kmalu polno vedrine in ubogi ti bo za zmeraj postal prijatelj in tvoje resnične prijaznosti ne bo nikoli pozabil. (VJn7 94:13-16)