Navigacija:  Iskanje resnice > Veliki nauk življenja >

Satan

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Ko bo to nekoč prišlo do konca, tedaj tudi še zmeraj mogoče Satanovo spreobrnjenje ne bo več daleč; toda kje bosta tedaj že ta zemlja in to sonce ?! (VJn2 152:23)

 

In tako je po tem padcu najprej glavni duh (Lucifer) in z njim vsi njemu sorodni nižji duhovi sam sebe najbolj zakrknjeno in grenko ujel. Kako dolgo pa bo voljan vztrajati v tem ujetništvu, tega razen Boga v vsej neskončnosti ne ve nihče, niti angeli ne. Vendar pa je gotovo, da je Božja oblast iz tega izgubljenega sina svetlobe znova obudila posebne duhove in jih rodila v meso kot otroke sveta in njim prav tako kot otrokom od zgoraj dala priložnost, da se dvignejo do najvišje popolnosti Božjih otrok. (VJn2 231:6-7)

 

Satan kot knez teme ljudi povzdiguje v bogove, da bi jih nekoč ponižal v najnižje pošasti. Satanu bo oblast sicer odvzeta in ljudje bodo lahko ravnali povsem neodvisno in svobodno po svojem čutu; zato bodo dobri toliko bolj svetili iz sebe, hudobni pa toliko huje in globje pripadali peklu; kajti tam njihova hudobija ne bo pripisana na Satanov račun, temveč kar na njihovega, in Satan in njegovi hlapci se jih bodo toliko huje lotili. (VJn3 207:8,10)

 

Avtor: "Demon nenehno vznemirja bhakte (vernike) tudi tedaj, ko je bhakta njegov sorodnik." (BG 4.8)

 

...Kdor ima satana za prijatelja ima slabega prijatelja. (Ko 4:38)

 

...Tako podel in izdajalski je satan. Danes deluje tako, da je prepričal moje stvarstvo, da ne obstaja. Zato lahko deluje, ne da se bi ga bali. Moje stvarstvo se je ujelo v past kot jagnje in volkovi ga trgajo. To je današnji satanov načrt. (RžvB1 51)

 

Jezus: "Že od začetka pripadaš meni, toda svet te je zapeljal in prepričal, da pripadaš njemu. Tako podel in izdajalski je satan. Danes deluje tako, da je prepričal moje stvarstvo, da ne obstaja. Zato lahko deluje, ne da bi se ga bali. Moje stvarstvo se je ujelo v past kot jagnje in volkovi ga trgajo. To je današnji satanov načrt." (RžvB2 51)

 

Jezus: "...Stvarstvo! Bojte se hudiča, ker se trudi, da bi vas ujel v past. Zato, da se ga ne bi bali, se pretvarja, da ne obstaja. Stvarstvo! Hudič priipravlja velik pokol med vami. Kako vpijem iz svojega križa! Stvarstvo, vrni se k meni... (RžvB2 117)

 

Hudobni duh namreč nikoli ne počiva, niti podnevi niti ponoči; teka okrog kot lačen lev in v hudi lakoti napada vse, kar mu kjer koli vsaj malo podleže. Če bi bil viden, bi se marsikateri pogumni upal iti v boj z njim - toda še več bi jih podleglo, če bi bil neviden; kajti svojo podobo lahko povzdigne vse do lepote svetlobnega angela, lahko pa se spet obda z najstrašnejšo podobo ogenj bruhajočega zmaja. Kdo pa bi si ga drznil napasti pod takšno podobo?! Postal bi zmagovalec nad tisočkrat tisoči ali s svojo lepoto ali pa s svojo hromečo grozljivostjo; ker pa se ne more in ne sme nikomur pokazati, vsak človek pa zlahka prepozna njegovo hudobno prišepetavanje - ker to dela dušo vselej trdosrčno, nečisto, zakonolomsko, sebično, oblastiželjno, krivoprisežno, lakomno, neusmiljeno, ravnodušno do vsega resničnega in Božjega, brezčutno do revežev in trpečih in željno vseh užitkov sveta - se zato lahko vedno upre takšnim Satanovim hudobnim prizadevanjem, kajti Satan lahko vpliva samo na čute duše, nikoli pa na njeno voljo. Zdaj sem vam pokazal tudi znamenja, iz katerih, če, za ilezujejo vašo dušo, zlahka spoznate, kakšen duh je v vaši bližini in kaj namerava z vami. Če opazite na sebi kaj takega, se spomnite tega Mojega nauka in besed; dvignite svoje duše in storite ravno nasprotno temu, po čemer vas začenja skominati, pa boste kos hudobnemu duhu! In če ga boste premagali v vseh navedenih točkah, vas bo vnaprej pustil pri miru in z njim vam ne bo treba prestati nobenega boja več. Če pa se boste samo v eni ali drugi točki pustili ujeti ali vsaj lahkomiselno popuščali, se ga ne boste zlahka povsem rešili vse do konca zemeljskega življenja. Zato vendar dobro pazite na vse točke, na katere sem vas zdaj opozoril! Kjer je Hudič samo enkrat uspel - kar zanj ni ravno velik trud - da mu je duša v eni ali drugi točki prepustila svojo voljo, iz česar se potem seveda spočne greh, je potem potreben že hud boj, da se ta škoda na duši spet docela popravi. Toda kdor ima resno voljo in sam stori toliko, kolikor more, in svojo slabost prenese v duhu Name, temu bo potem tudi polna zmaga nad Satanom lažja; toda, pazite, samo z živo vernim klicanjem Mojega imena. Zdaj veste vse, kar morate vedeti; poznate pravega, edino resničnega, živega Boga in poznate tudi Njegovo voljo. Povem vam: Oče v nebesih vas je dobro oskrbel z vsem, kar potrebujete; od vas pa je odvisno, kako vestno hočete to uporabljati v vaš resnični in večni življenjski blagor. Iz vašega počenjanja in nepočenjanja bodo izhajale vse posledice, in vaše besede in dejanja bodo vaši sodniki!  (VJn1 217:3-11)